Csont nélküli sült csülök recept
Receptek

Csont nélküli sült csülök recept

Mit jelent, hogy tökéletes csont nélküli sült csülök recept? Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani. Ki így szereti, ki úgy. Másként készítik és tálalják faluhelyen, továbbá másként a legmenőbb vendéglátóhelyeken. Néhány fontos paraméterében, azonban szinte mindegyik megegyezik csülök recept megegyezik. Legyen a hús omlós, a bőre pedig olyan ropogós, mint a chips, aztán legyen teljes keresztmetszetében finoman fűszeres, és hassa át a finoman füstölt íz. Egy kezemen képes vagyok megszámolni, hogy hányszor ettem életemben ilyet. Éveken át kutattam a módszert, hogyan tudnám otthon elkészíteni a legjobb csülköt. Próbáltam előfőzni kuktában, vagy nagyon forró kemencében lefedett tepsivel, alatta vízzel és még ki tudja mennyi módszert. Az elkészült ételek finomak lettek, de nem hozták az elvárt tökéletes eredményt.

Most, hogy jó néhány éve séfként is foglalkozom a gasztronómiai eszközökkel, így sok szakáccsal és más kiváló gasztronómiai szakemberrel hoz össze a sors. Egy módszerrel nem lehet célt elérni egykönnyen, vagy ahogyan a mondás tartja, egy fenékkel nem lehet megülni több lovat. A módszereket mindig kombinálni kell. Érdemes ötvözni a leghagyományosabb módszert, a legmodernebbel. Szét kell szedni az egészet részekre, majd úgy összerakni, hogy a tökéletes eredményt kapjuk meg.

Csont nélküli sült csülök recept elkészítése és hozzávalói

A recept elkészítése gyors és egyszerű, nem kell hozzá komoly konyhai előképzettség. Kezdő szakácsok is bátran belefoghatnak.

Hozzávalók

  • 1,5kg kicsontozott sertéscsülök
  • 5ek napraforgó olaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2db fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény

Elkészítése

A csülköket tisztítsuk meg, az esetleges szőröket perzseljük le láng felett. A rajta lévő pecséteket egy éles késsel a lehető legminimálisabb bőrveszteséggel vágjuk le, majd mindkét csülköt vágjuk kettőbe és sózzuk be nagyon alaposan.

Lehetőleg egy magasabb falú serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és tegyük bele a megsózott csülköket. Időnként forgassuk meg, majd addig süssük, míg mindenhol egyenletes aranybarna színű nem lesz. Ezután a legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha egy kuktába tesszük, mivel abban harmad annyi idő alatt elkészül.

Öntsük fel annyi forrásban lévő vízzel, hogy rendesen ellepje. A serpenyőben levő zsiradékot öblítsük ki kevés vízzel, és öntsük hozzá azt is. Ismét sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az őrölt köményt és a fokhagymát is szórjuk rá. Zárjuk le, és kb. 1 óra alatt főzzük puhára.

Melegítsük elő a sütő grilljét. Vegyük ki a főzőléből a megpuhult csülköket, majd helyezzük őket egy tepsire. Tegyük be a sütőbe a grill alá, és süssük meg jó ropogósra.

Csülök pácolása

Az alapanyagon kívül két dolog kell hozzá. Szükséges a bevált finom fűszerkeverék és 5%-os sótartalmú páclé. A vizet forraljuk fel, majd hűtsük vissza 30 fok alá és keverjük bele a sót. 5 liter vízhez 250g sóra lesz majd szükségünk. Nagyon jó hatást érhetünk el, ha a fűszerekből egy nagyon tömény teát főzünk. Ehhez kissé meg kell törjük a fűszereket, és 20 percen át kevés vízben kell tartsuk, a forráspont közelében. Ezek után jó szolgálatot tud tenni egy fűszertojás. A teát öntsük bele a sós vízbe, a fűszereket pedig lógassuk bele a páclébe, hogy további ízek szabaduljanak ki a már előpuhított fűszerekből.