H-tarifa
Blog

H-tarifa

A H-tarifát azért hozták létre, hogy egy kedvezményes tarifával lehessen működtetni a hőszivattyúkat, illetve a megújuló energiaforrásokból, például a napenergiából kiépített fűtési rendszereket. Előszeretettel alkalmazzák ezt a lehetőséget éttermek is.

H-tarifa előnyök

  • Költségmegtakarítás: Az időszakos tarifák és az intelligens energiafelhasználás révén a felhasználók jelentős költségmegtakarításokat érhetnek el. A keringető szivattyúk, kompresszorok, hőszivattyúk üzemeltetése erről a leggazdaságosabb. Idény jelleggel elérhető, de október 15. és április 15. között napi 24 órában, megszakítás nélkül, folyamatosan elérhető, nagyon kedvező áron.
  • Környezetvédelem: A H-tarifa támogatja a fenntartható életmódot, előmozdítva a megújuló energiaforrások használatát, ezáltal csökkentve a környezeti terhelést.
  • Automatizált Rendszer: A felhasználóknak nem kell folyamatosan figyelniük az energiahelyzetüket, mivel a rendszer automatikusan optimalizálja a fogyasztást.

Áramtarifák fajtái

A1 tarifa – egy zónás

Ez a leggyakrabban használt, díjszabás, amely: éjjel-nappal ugyanazon az áron kapjuk. Vagyis általában ezt használjuk a készülékeink működtetéséhez.
Az ára 2523 kWh/év-ig 35,2 Ft/kWh kedvezményes ár, 2523 kWh/év felett pedig 70,1 forint az ár.

A2 tarifa – két zónás

A csúcsidőszak hétköznaponként 7:00 és 23:00 közé esik, Míg a csúcsidő áramdíja 43,4 Ft/kWh,
a völgyidőszak pedig a 23:00 és 7:00 közötti időszakot jelenti hétköznapokon és a hétvégéket.
32,7 Ft/kWh, a lakossági piaci áron pedig 70,1 Ft mindkettő.

Mikor, illetve miért érdemes a A2 tarifát igénybe venni?

Ha legalább a fogyasztásunk fele éjszakára vagy hétvégére esik mert ilyenkor sokat spórolhatunk a kedvezményes díjszabással.

B tarifa

A régi éjszakai áram, ma már vezérelt áram névre hallgat. A B tarifa csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve, nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak pl.: a bojlerek üzemeltetéséhez javasoljuk. Csúcsidőszakon kívüli időszakra esik az áram elérhetősége, naponta mindössze 8 órán keresztül.
B tarifa ára 2523 kWh/év-ig 23,5 Ft/kWh, felette pedig 60,9 Ft/kWh és választható az A1 vagy A2 díjszabás mellé is, kiegészítő lehetőségként.

H-tarifa

A hőszivattyúkhoz, valamint a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható tarifa. Felhasználható fűtési célra, de csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe.
A díja 23,5 Ft/kWh
Létezik H-tarifa fűtési idényen kívüli fogyasztásra is ez 2523 kWh/év-ig, ez 35,2 Ft, felette pedig 70,1 Ft.(Az árak bruttó árak)

Kinek ajánlott a H-tarifa?

A H-tarifa elsősorban azoknak ajánlott, akik hosszú távú költségcsökkentést, illetve fenntarthatóbb életmódot szeretnének elérni. Azok számára, akik hajlandók beruházni az energiahatékonyságot elősegítő technológiákba, a H-tarifa kiváló lehetőséget kínál az energiafogyasztás optimalizálására.

H-tarifa igénylése

  • Fel kell keresni a területen lévő áramszolgáltatót, ők tudnak pontos tájékoztatást adni, hogy milyen dokumentumokat szükséges kitölteni és benyújtani, mert ezek szolgáltatónkként eltérőek lehetnek. Szükség van egy kitöltött igénybejelentőre, illetve a csatlakoztatni kívánt készülékek adatlapjára.
  • Egy regisztrált villanyszerelő szakembert kell keresni, aki felülvizsgálja a mérőóra helyét, illetve elvégzi a szükséges munkálatokat.
  • Válassza ki a telepíteni kívánt hőszivattyús berendezést, majd nyújtsa be a csatlakoztatni kívánt készülékeket, a BENYÚJTANDÓ DOKUMENTUMOK lenyíló ablakban felsorolt dokumentumait. Az ELMÜ bekéri a készülékek gyári számát is, vagyis ezeket a berendezéseket az igénylés előtt már meg kell venni.
  • Az igénylést követően 15-20 napon belül tájékoztatást küldenek a műszaki-gazdasági paraméterekről, ami alapján véglegesítésre kerül a bekötés.

Mi a SCOP-érték?

A hőszivattyú, valamint a légkondicionáló rendszereszeknél van egy mérőszám, a szezonális teljesítmény együttható, ami megmutatja a készülék energiahatékonysági fokát fűtés esetén.
vagyis, hogy mennyi hőenergiát lehet nyerni a befektetett villamos energiából.

H-tarifához szükséges SCOP-értékek

  • 6 kW teljesítményig: 4,1 –es SCOP
  • 6,1 kW – 11,9 kW teljesítmény között: 3,8 SCOP
  • 12 kW teljesítmény felett: 3-as SCOP

Emiatt van az, hogy nem alkalmazható villanykazánnal, elektromos fűtőpanellel, radiátorral.
A klímával való fűtés esetén a SCOP-értéknek meghatározó szerepe van a H-tarifa igénylés elbírálásának, ezért nem elég megnézni, hogy a kiválasztott klímának milyen energetikai besorolása van, fontos ellenőrizni a SCOP-értéket is, amit tartalmaz a gyári leírás.

Értékbecslés

Az értékbecslés során az H-Tarifa bekötése jelentős előnyt nyújthat az ingatlan értékének meghatározásában. Az alacsony energiafelhasználás elérése a H-Tarifa révén fokozza az ingatlan értékét. Az ilyen energiahatékony rendszerek csökkentik az üzemeltetési költségeket, továbbá növelik az ingatlan hosszú távú fenntarthatóságát. Az értékbecslés során ezek a tényezők pozitív hatással lehetnek az ingatlan piaci értékére, miközben a környezetvédelmi szempontoknak való megfelelést is előtérbe helyezik.

Összességében

A H-tarifa kitünő választás azoknak, akik számára fontos a rezsi költségeik csökkentése, valamint akik elkötelezettek a fenntarthatóbb életstílus iránt.