Csülök pékné módra recept
Receptek

Csülök pékné módra recept

Mit jelent, hogy tökéletes csülök pékné módra recept? Ahány ház, annyi szokás, szokták ezt mondani. Ki így szereti a csülköt, ki úgy. Másként készítik el és tálalják egy faluhelyen, továbbá másként készül a legmenőbb vendéglátóhelyeken. Néhány fontos részben azonban szinte mindig egyezés van. A húsnak omlósnak kell Legyen, a bőre pedig ropogós, mint a chips. Legyen a teljes csülök finoman fűszeres, és hassa át a finoman íz. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor ettem ilyet életemben. Éveken át kerestem és kutattam a módszert, hogy miként tudnám otthon elkészíteni a legjobb csülök pékné módra receptet. Az elkészült ételek mind finomak lettek, de az elvárt tökéletes eredményt nem hozták meg.

Most, hogy már sok éve séfként is foglalkozom a gasztronómiával, így sok kiváló gasztronómiai szakemberrel hoz össze a sors. Egy módszerrel nehéz célt elérni egykönnyen, vagyis egy fenékkel nem lehet megülni több lovat. A módszereket állandóan kombinálni kell. Érdemes ötvözni a hagyományos módszert, a legmodernebbel. Részeire kell szedni az egészet, majd úgy összerakni, hogy az eredmény tökéletes legyen.

Csülök pékné módra recept elkészítése és hozzávalói

A recept elkészítése viszonylag egyszerű, nem kell hozzá komoly konyhai előképzettség. Kezdők is bátran belefoghatnak.

Hozzávalók

  • 2db kicsontozott sertéscsülök
  • 0,5dl olaj
  • 2db fokhagyma
  • 2db babérlevél
  • 1,5kg burgonya
  • 4 fej hagyma
  • majoránna ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítése

A csülök pékné módra recept elkészítéséhez 1-2 óra alatt főzzük elő a sóval, borssal és babérlevéllel a csülköt.
Amíg fő a csülök, a burgonyát hámozzuk, mossuk meg, vágjuk hasábokra és tegyük be a tepsibe. A hagymát vágjuk félbe, majd negyedekbe, a felét szórjuk rá a krumplira, és sózzuk meg.

Az előfőzött csülköt vágjuk nagy kockákra, ízlés szerint sózzuk be, dörzsöljük át a borssal és az összezúzott fokhagymával, majd fektessük a krumplira. Az egészet szórjuk meg majorannával, majd a maradék hagymakarikát is tegyük a csülökre. Öntsünk alá egy kis pohár vizet, valamint az előkészített olajat, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 1 órát, és néha keverjük meg.
Emeljük meg a sütő hőmérsékletét 200 fokra, és süssük még fél órát, hogy szépen megpiruljon. Ha igényli, kevés vizet önthetünk még alá.

Csülök pácolása

Az alapanyagon kívül két dolog kell hozzá. Szükséges a bevált finom fűszerkeverék és 5%-os sótartalmú páclé. A vizet forraljuk fel, majd hűtsük vissza 30 fok alá és keverjük bele a sót. 5 liter vízhez 250g sóra lesz majd szükségünk. Nagyon jó hatást érhetünk el, ha a fűszerekből egy nagyon tömény teát főzünk. Ehhez kissé meg kell törjük a fűszereket, és 20 percen át kevés vízben kell tartsuk, a forráspont közelében. Ezek után jó szolgálatot tud tenni egy fűszertojás. A teát öntsük bele a sós vízbe, a fűszereket pedig lógassuk bele a páclébe, hogy további ízek szabaduljanak ki a már előpuhított fűszerekből.