
Ropogósra sült csülök pékné módra
A ropogósra sült csülök pékné módra egy hagyományos magyar étel, amelyet gyakran készítenek ünnepi alkalmakra. A recept eredete a vidéki Magyarországra vezethető vissza, ahol a csülök és a burgonya gyakran szerepelt a mindennapi étkezésekben. A pékné módra kifejezés arra utal, hogy az ételt kemencében, magas hőmérsékleten sütik, így a csülök kívül ropogós, belül pedig omlós és szaftos lesz.
Hozzávalók
- 1 nagy sertéscsülök
- 3-4 nagyobb burgonya
- 2 nagy fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál paprika
- 2 dl fehérbor
- Friss rozmaring és kakukkfű (ízlés szerint)
Előkészítés
Az előkészítés első lépése a sertéscsülök megtisztítása és előkészítése. A csülköt alaposan meg kell mosni, majd a bőrét éles késsel be kell vagdosni. Ezután dörzsöljük be a csülköt sóval, borssal, őrölt köménnyel és paprikával. A fűszereket alaposan masszírozzuk be a húsba, hogy mindenhol jól átjárja.
A sütés folyamata
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy nagy sütőedénybe helyezzük a csülköt, majd locsoljuk meg a fehérborral. A csülök köré rendezzük a negyedekre vágott hagymát és a gerezdekre szedett fokhagymát. A burgonyákat hámozzuk meg és vágjuk nagyobb darabokra, majd tegyük a csülök mellé az edénybe. Adjuk hozzá a rozmaringot és a kakukkfüvet is.
Az étel elkészítése
A sütőedényt fedjük le fóliával, majd helyezzük az előmelegített sütőbe. Süssük a csülköt 2-2,5 órán keresztül, amíg a hús omlósra és puhára nem sül. Az utolsó 30 percben vegyük le a fóliát, és emeljük a sütő hőmérsékletét 200°C-ra, hogy a csülök bőre ropogósra süljön. Időnként locsoljuk meg a csülköt a saját levével, hogy még ízletesebb legyen.
Tálalás és fogyasztás
A ropogósra sült csülköt pékné módra frissen, forrón tálaljuk. A csülköt vágjuk nagyobb szeletekre, és rendezzük el a sült burgonyával és hagymával a tálalóedényben. Az étel mellé kínálhatunk savanyúságot vagy friss zöldsalátát is. Az ízletes és ropogós csülök minden ünnepi asztal éke lehet, garantáltan nagy sikert arat a vendégek körében.
Tippek és trükkök a tökéletes csülök elkészítéséhez
- A csülköt előző este is bepácolhatjuk a fűszerekkel, hogy még jobban átjárják az ízek.
- A sütés közben többször locsoljuk meg a csülköt a saját levével, hogy ne száradjon ki.
- Ha szeretnénk, a burgonyát és a hagymát is fűszerezhetjük egy kevés sóval és borssal.
- A csülök mellé készíthetünk fokhagymás tejfölös mártogatóst, amely remekül illik az ételhez.
