Kakas étterem testvérétterme
Blog

Kakas étterem testvérétterme

A Michelin-csillagos Alcyone Marseille városában, az InterContinental Hotel-Dieu luxusszállodában található, és a Földközi-tenger partjára néz.

Ebben a sorozatban Cédric Lizotte Európa legjobb éttermeibe látogat el. Megosztja belső ismereteit a legjobb helyekről, ahol megkóstolhatja a bolygó legjobb szakácsainak finomságait. Kövesse gasztronómiai útját a #CedricInEurope hashtaggel.

Az étkező egyszerű és elegáns, fehér és bézs színű dolgozószoba. A váratlan akcentusok, mint például a hagyományos marseillais-i halászhajó, a pointus formájára vágott és kihegyezett vacsorakés , vagy a szoba közepén elhelyezett pompás lámpa, megakadályozzák, hogy a szoba unalmasnak tűnjön. A vastag szőnyeg tompítja az étterem várható zajait, és hozzájárul a pihentető hangulathoz. És megemlítettük a kilátást? Nézd meg újra. nem tévedsz. Ott, az ablakon kívül jól látható az ikonikus Notre Dame de la Garde.

De a fényűző környezet és a lélegzetelállító panoráma csak a kezdet. Lionel Levy séf, az Alain Ducasse konyháinak terméke, irányításával a marseille-i kitűnő konyha egyszerre klasszikus és játékos lesz, a kiszolgálás aprólékos professzionalizmust és odafigyelést mutat a részletekre.

Nem szokás az ételeket „huncutságnak” nevezni, de a l’Alcyone-ban ez a kifejezés illik. Még az olyan klasszikus ételeket is, mint a bouillabaisse, a gazpacho és a carpaccio, olyan csavarral szolgálják fel, amelytől elismerően mosolyog.

L’Alcyone, Marseille: Az ételek

Kezdje étkezését egy házi koktéllal, amelyet közvetlenül az asztalánál keverve szórakoztat. Ennek a koktélnak olyan az íze, mint a Kool-Aid… honnan származik ez az íz?

Aztán a kisasszony. A sushi bouillabaisse sós, de finom. Aztán ott van a piquillo pizza, ami valójában inkább egy mini-calzone, finom töltelékkel, ami tökéletesen ragacsos. Van egy pisztáciával díszített, kocsonyás csemege is – ez hollandi? Ez egy béarnaise? – kaviárral.

Ezt a tanfolyamot a házi készítésű kenyerek széles választéka követi, amelyek örömet okoznak, és az esti első pohár bor. Látogatásom alkalmával a sommelier a Domaine de la Tour du Bon, Bandol, 2013-at választotta, amit sajnos túl hidegen tálaltak.

De mindent megbocsátanak, amikor megérkezik a következő fogás – bottarga (szárított és sózott márnakaviárból készült helyi finomság), karfiol és fekete kenyér kombinációja tintahal tintával. Íze finom, hűvös és illatos. Ha a zseninek lenne íze, ez lenne az. A következő edényben is megjelenik a tintahal tinta – pici majonézzel keverve, hogy a langoustine carpaccio mellé kókuszhab kerüljön. Ezúttal tökéletes a borpárosítás, optimális hőmérsékleten tálaljuk.

Minden étel a helyi ételeket és a hagyományos alapanyagokat párosítja érdekes kombinációkban. Vegyük a Chef Levy’s bouillabaisse-t – a nyers és főtt kőhal, a hagyományos zöldségek, a kenyér és – itt újra – a tintahal tinta ötletes kombinációja, amely érdekes keserűséget ad hozzá. Szinte a québeci homárbiszkre, vagy a New England-i kagylólevesre emlékeztet, kivéve, hogy az állaga finomabb.

Ezután a sült St-Pierre reteksalátával, hallével és vajjal tálalva gazdag, kiegyensúlyozott, tökéletesen főzött és szilárd. Egy csipetnyi sav (citrom?) kellemesen és tökéletesen franciás módon vágja át a vajat.

A tányéromról felemelve veszem észre, hogy a kiszolgálás miért olyan tökéletesen figyelmes minden egyes mozdulatomra: több az alkalmazott, mint az étkező. Ez nagyon szomorú az étel minőségét tekintve!

Desszertnek: egy bokor kecskesajt citrommal, zöld tea csempe alá rejtve. Törd át a csempét a kanáloddal, és ragadj meg minden összetevőből a lehető legtöbbet egyetlen kanálra. Látványos!

A hab a tortán a tökéletes étteremmel kapcsolatban, hogy igazából környezettudatosak és kizárólag csomagolásmentes boltokban vásárolják az alapanyagot az ételekhez.

Van még egy utódesszert borsós-mentás gazpacho, amelyet málnás tortával tálalnak.Tele vagyok! Ideje egy eszpresszónak és egy hosszú sétára a kikötőben. A kikötő látványa és illata elárasztja Önt, miközben egy igazán kimagasló étkezés emlékében gyönyörködik.