Kalória és ami mögötte van
Blog

Kalória és ami mögötte van

Amikor minden hormonja megfelelően működik, és egészséges, teljes értékű ételekkel tölti fel magát, teste megmondja mennyi számára a megfelelő mennyiségű étel. Sajnos kultúránk különösen készségessé vált természetes mutatóink felülbírálásában, ezért népességünk 36 százaléka elhízott. Tehát az ideális testsúly felé vezető úton valószínűleg egy kis matematikát kell alkalmazni a kalóriák számolása formájában, mely legegyszerűbben egy kalóriatáblázat segítségével végezhető el.

Mi az a kalória?

A kalória (vagy hivatalos nevén kilokalória) egy mértékegység, amely azt az energiamennyiséget adja meg, amelyet a szervezet az elfogyasztott ételből termel. Ha mikroszkóp alá helyezünk egy 80 kalóriás almát, nem fogunk látni, hogy egy csomó kis kalória lebeg benne. Ha azonban az almát egy divatos laboratóriumi berendezésbe helyezzük, amelyet bombakaloriméternek neveznek, akkor elégetheti, és a kaloriméter megmutatja, hogy mennyi energia merült fel – kalóriák formájában.

A kalóriák más energiafelhasználások mérésére is használhatók, beleértve a robbanásokat is. Egy modern atombomba 1 000 000 000 000 kalóriát szabadít fel – csak valamivel többet, mint a Kakas Étteremben elfogyasztott átlagos étkezés. Az emberi test ezt az energiát minden napi funkciójához felhasználja, beleértve a légzést, a beszédet, az emésztést, a sétát, a szívverést és természetesen az edzést. Azonban mi egy hatékony faj vagyunk (legalábbis belül), így ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk, az nem lő ki a fülünkből gőzként. Ehelyett a szervezet zsírszövetté (testzsírrá) alakítja át, hogy egy jövőbeni időpontban energiává alakuljon át. Más szóval, ha több kalóriát eszünk, mint amennyit elégetünk, akkor zsírosodunk. Ez a helyzet akkor is, ha szénhidrátot, zsírt vagy fehérjét fogyasztunk. Ezzel szemben, ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk, a test felveszi ezeket a tartalékokat, és zsírt éget az idő nagy részében. Ezt kalóriadeficitnek hívják. Azonban nem szeretné, ha ez a kalóriadeficit túl nagy lenne, különben számos nemkívánatos dolog történhet. A zsírraktárak felhalmozása mellett szervezete elkezdheti lebontani a sovány testtömeget (izmot), hogy üzemanyagot nyerjen. Vagy a hormonok egyszerűen lelassíthatják az anyagcserét, így általában kevesebb kalóriát égetünk el, hasonlóan ahhoz, mint amikor az energiatakarékosság érdekében elhalványítjuk a lámpákat otthonodban. Tehát, a rövid távú gyakorlatok kivételével , mint például az ugrásszerű diéták, böjtölések vagy tisztítókúrák, általában jó ötlet, ha nem engedjük, hogy a kalóriadeficit napi 500 kalória alá csökkenjen.

A kalóriák számítanak, de az élelmiszerek minősége is számít

Ne feledje, hogy nem minden kalória egyenlő. Az egészséges fogyás érdekében általában többet kell tennie a kalóriadeficitnél. Ha alacsony kalóriatartalmú étrendje tele van finomított cukrokkal és lisztekkel , az tönkreteheti a hormonokat, különösen az inzulint, ami gátolhatja az eredményeket. Ha kevés a fehérje, előfordulhat, hogy nem adja meg szervezetének az izomzat helyreállításához szükséges aminosavakat. Az eredmények ismét akadályozni fognak. Ha igazán zsíros étrendet követ – a zsír térfogata több kalóriatartalmú, mint a fehérje és a szénhidrát –, előfordulhat, hogy rosszul számol, ami szintén hátráltathatja az eredményeket. A súlyszabályozás egyik fontos kulcsa az egészséges táplálkozás, kiegyensúlyozott étrend.